چای ترش با نام علمی ScreenHunters Sabdariffa به دلیل رنگ قرمزی که دارد، به آن چای قرمز یا چای مکی نیز میگویند. درواقع گل رز چینی میباشد. منشأ اصلی این گیاه، کشور چین و کشورهای آسیای جنوب شرقی بوده است. به دلیل طعم ترش مزهای که دارد بسیار چای مطبوع و دلنشینی به شمار میآید و به راحتی در طول روز جای چای را برای همگان پر میکند.این مقاله به بررسی خواص چای ترش میپردازد.
چای ترش یا چای قرمز که به آن چای مکی نیز گفته میشود، زمانی از طریق عربستان و به خصوص توسط حجاج خانه خدا به کشور ایران وارد میشد. مصرف این محصول، در تعدادی از فرهنگها، مانند چین، مکزیک و حتی اروپا از قدمت تاریخی طولانی برخوردار است. در کشورهای سودان و مصر به عنوان یک نوشیدنی تشریفاتی در جشنهای رسمی سرو میشود. در کشور جامائیکا هم گل رز وحشی میروید و از آن کشور نیز به کشورهای دیگر صادر میگردد.
این گل گیاهی است یک ساله، دارای بوتههایی به ارتفاع ۲ تا ۳ متر و دارای برگهای سبز متمایل به زرد یا کاسبرگهای سبز رنگ که بعد از رسیدن، کاسبرگها، به رنگ قرمز در میآید. در بسیاری از کشورهای آسیایی، مثل چین، تایلند، هند، مالزی و خاورمیانه چای ترش مورد مصرف همگان میباشد.
خواص چای ترش از زبان دکتر علیرضا یارقلی متخصص طب ایرانی
.
نگاه کلی به خواص چای ترش
مصرف چای ترش علاوه بر یک نوشیدنی گرم که باعث رفع خستگی میگردد، از خواص متعددی نیز برخوردار است که آنها را شرح میدهیم. از این گل در چین به نام (هیپسگوس) یاد میشود. مصرف چای ترش به دوران باستان برمی گردد. از آن زمان از چای ترش به عنوان شاداب کننده و برطرف کننده عوارض بیماریهای قلبی استفاده میکردند. نوشیدن چای ترش، معمولا در بیشتر افراد به عنوان کاهش دهنده فشار خون عمل میکند ولی گزارشهایی مبنی بر اینکه بر روی برخی افراد نتیجه عکس داشته و باعث افزایش فشار خون آنها شده نیز مشاهده شده است.
از دیگر خواص چای ترش، کاهش دهنده اضطراب و استرس، مقوی قلب، خنک کننده بدن، تصفیه کننده خون، کنترل کننده کلسترول خون، درمان اختلالات کبدی و جلوگیری از ازدیاد ترشح ماده صفراوی میباشد. مصرف چای ترش برعکس مصرف چای سیاه که میگویند اگر بعد از غذا میل شود باعث از بین رفتن آهن غذا میگردد، این چای به لحاظ منبع غنی از آهن و املاح معدنی دعشریجScree بلندنریستال در بدن میگردد. افراد دیابتی از مصرف چای ترش بسیار بهرهمند میشوند.
چای ترش که درواقع ترشیاش به جهت وجود اسید سیتریک و ویتامین C درونش میباشد، دارای آنتی اکسیدانهای بسیار مفیدی برای انسان میباشد. تحقیقات دانشمندان نشان میدهد که وجود مقادیری آنتوسیانین Antiocyanins در کاسبرگ این گیاه دارویی نقش مهمی در کاهش فشار خون و ضد سرطان بودن آن دارد. این گیاه دارویی، یک داروی ادرارآور محسوب شده و لذا در فرایند چربی سوزی و کاهش اشتهای کاذب افراد چاق نقش به سزایی دارد.
زنان باردار و شیرده، افرادی که قصد باردار شدن دارند، کسانی که قرصهای ضد بارداری استفاده میکنند و زنان یائسهای که تحت هورمون درمانی میباشند، بهتر است با نظر پزشک از این گیاه دارویی استفاده و یا از مصرف این گیاه دارویی صرف نظر نمایند، چرا که مصرف چای ترش، سطح استروژن بدن را دچار تغییرات میکند. همچنین افرادی که در حالت عادی از قند خون و فشار خون پایین برخوردار هستند، با مصرف این چای دچار ضعف و بیحالی یا حتی رخوت و سستی شدیدی میشوند.
آنتی اکسیدانها مولکولهایی هستند که به مبارزه با ترکیباتی به نام رادیکالهای آزاد که باعث آسیب به سلولهای شما میشوند کمک میکنند.
چای ترش، سرشار از آنتی اکسیدان
چای ترش سرشار از آنتی اکسیدانهای قوی است و بنابراین ممکن است به جلوگیری از آسیب و بیماری ناشی از تجمع رادیکالهای آزاد کمک کند. در یک مطالعه بر روی موشها، عصاره چای ترش باعث افزایش تعداد آنزیمهای آنتی اکسیدانی و کاهش اثرات مضر رادیکالهای آزاد تا ۹۲ درصد شد.
مطالعه دیگری در مورد موشهای صحرایی نیز یافتههای مشابهی داشت و نشان داد که بخشهایی از گیاه چای ترش، مانند برگها، دارای خواص آنتیاکسیدانی قوی هستند. با این حال، به خاطر داشته باشید که این مطالعات حیوانی بودند که از دوزهای متمرکز عصاره چای ترش استفاده کردند. مطالعات بیشتری برای تعیین اینکه چگونه آنتی اکسیدانهای موجود در چای ترش ممکن است بر انسان تأثیر بگذارد، مورد نیاز است.
چای ترش به کاهش فشار خون کمک میکند
یکی از چشمگیرترین و شناخته شدهترین خواص چای ترش این است که فشار خون را کاهش دهد. با گذشت زمان، فشار خون بالا میتواند فشار بیشتری بر قلب وارد کند و باعث ضعیف شدن آن شود. فشار خون بالا همچنین با افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی مرتبط است.
چندین مطالعه نشان دادهاند که چای ترش ممکن است فشار خون سیستولیک و دیاستولیک را کاهش دهد. در یک مطالعه، به ۶۵ فرد مبتلا به فشار خون بالا چای ترش یا دارونما داده شد. پس از شش هفته، افرادی که چای ترش مینوشیدند، در مقایسه با دارونما، کاهش قابل توجهی در فشار خون سیستولیک داشتند.
به طور مشابه، مروری بر پنج مطالعه در سال ۲۰۱۵ نشان داد که چای ترش فشار خون سیستولیک و دیاستولیک را به ترتیب به طور متوسط ۷.۵۸ میلی متر جیوه و ۳.۵۳ میلی متر جیوه کاهش میدهد. در حالی که چای ترش ممکن است راهی ایمن و طبیعی برای کمک به کاهش فشار خون باشد، اما برای کسانی که هیدروکلروتیازید، نوعی دیورتیک که برای درمان فشار خون بالا استفاده میشود، مصرف میکنند، توصیه نمیشود، زیرا ممکن است با دارو تداخل داشته باشد.
چای ترش به کاهش سطح چربی خون کمک میکند
علاوه بر خواص چای ترش بر کاهش فشار خون، برخی مطالعات نشان دادهاند که چای ترش ممکن است به کاهش سطح چربی خون کمک کند، که یکی دیگر از عوامل خطر برای بیماری قلبی است. در یک مطالعه، به ۶۰ فرد مبتلا به دیابت، چای ترش یا چای سیاه داده شد. پس از یک ماه، کسانی که چای ترش نوشیدند با افزایش کلسترول خوب HDL، کاهش کلسترول بد LDL مواجه شدند.
مطالعه دیگری در افراد مبتلا به سندرم متابولیک نشان داد که مصرف ۱۰۰ میلی گرم عصاره چای ترش در روز با کاهش کلسترول تام و افزایش کلسترول HDL «خوب» مرتبط است. با این حال، مطالعات دیگر نتایج متناقضی در مورد اثرات چای هیبیسکوس بر کلسترول خون ایجاد کرده اند. در واقع، مروری بر شش مطالعه شامل ۴۷۴ شرکتکننده به این نتیجه رسید که چای هیبیسکوس به میزان قابل توجهی سطح کلسترول یاتری گلیسیرید خون را کاهش نمیدهد.
علاوه بر این، بسیاری از مطالعات نشان میدهد که چای هیبیسکوس بر میزان چربی خون، بیماران مبتلا به بیماریهای خاص مانند سندرم متابولیک و دیابت محدود شده است. برای تعیین اثرات بالقوه آن بر روی جمعیت عمومی، مطالعات گستردهتری برای بررسی اثرات چای ترش بر کلسترول وتری گلیسیرید خون مورد نیاز است.
بهبود سلامت کبد
از تولید پروتئین گرفته تا ترشح صفرا تا تجزیه چربی، کبد شما برای سلامت کلی شما ضروری است. جالب توجه است، مطالعات نشان دادهاند که چای ترش ممکن است سلامت کبد را تقویت کرده و به کارآمد نگه داشتن آن کمک کند. یک مطالعه روی ۱۹ فرد دارای اضافه وزن نشان داد که مصرف عصاره هیبیسکوس به مدت ۱۲ هفته استئاتوز کبد را بهبود میبخشد. این وضعیت با تجمع چربی در کبد مشخص میشود که میتواند منجر به نارسایی کبد شود.
یک مطالعه روی همستر همچنین خواص محافظت از کبد عصاره هیبیسکوس را نشان داد و نشان داد که درمان با عصاره هیبیسکوس نشانگرهای آسیب کبدی را کاهش میدهد. مطالعه حیوانی دیگری گزارش داد که دادن عصاره گل هیبیسکوس به موشها غلظت چندین آنزیم سمزدایی دارو را در کبد تا ۶۵ درصد افزایش داد.
با این حال، همه این مطالعات اثرات عصاره هیبیسکوس را به جای چای ترش ارزیابی کردند. تحقیقات بیشتری برای دانستن اینکه چگونه چای هیبیسکوس بر سلامت کبد در انسان تأثیر میگذارد، مورد نیاز است.
کاهش وزن با چای ترش
از خواص چای ترش کاهش وزن می باشد و چندین مطالعه نشان میدهد که چای ترش ممکن است با کاهش وزن مرتبط باشد و از چاقی محافظت کند. یک مطالعه به ۳۶ شرکت کننده دارای اضافه وزن یا عصاره هیبیسکوس یا دارونما داد. بعد از ۱۲ هفته، عصاره هیبیسکوس باعث کاهش وزن، چربی بدن، شاخص توده بدنی شد.
یک مطالعه حیوانی یافتههای مشابهی داشت و گزارش داد که دادن عصاره هیبیسکوس به موشهای چاق به مدت ۶۰ روز منجر به کاهش وزن بدن میشود. تحقیقات کنونی محدود به مطالعات با استفاده از دوزهای متمرکز عصاره هیبیسکوس است. مطالعات بیشتری برای تعیین اینکه چگونه چای هیبیسکوس ممکن است بر کاهش وزن در انسان تأثیر بگذارد، مورد نیاز است.
از صفحه دمنوش لاغری نیوشا میتوانید تمامی دمنوشهایی که بر کاهش وزن موثر هستند رو مشاهده کنید.
پیشگیری از سرطان
هیبیسکوس سرشار از پلی فنول است، این ترکیبات دارای خواص ضد سرطانی قوی هستند. مطالعات آزمایشی نتایج قابل توجهی در مورد تأثیر بالقوه عصاره هیبیسکوس بر سلولهای سرطانی یافته است. در یک مطالعه آزمایشی، عصاره هیبیسکوس رشد سلولی را مختل کرد و تهاجمی سرطانهای دهان و سلولهای پلاسما را کاهش داد.
مطالعه دیگری گزارش داد که عصاره برگ هیبیسکوس از گسترش سلولهای سرطانی پروستات انسانی جلوگیری میکند. همچنین مطالعات نشان داده شده است که عصاره چای ترش سلولهای سرطانی معده را تا ۵۲ درصد مهار میکند.
مبارزه با باکتریها
باکتریها میکروارگانیسمهای تک سلولی هستند که میتوانند باعث عفونتهای مختلفی شوند، از برونشیت گرفته تا ذات الریه و عفونتهای مجاری ادراری. علاوه بر داشتن خواص آنتی اکسیدانی و ضد سرطانی، برخی از مطالعات نشان دادهاند که هیبیسکوس میتواند به مبارزه با عفونتهای باکتریایی کمک کند.
در واقع، یک مطالعه نشان داد که عصاره هیبیسکوس از فعالیت باکتری E. coli که میتواند علائمی مانند گرفتگی عضلات، نفخ و اسهال ایجاد کند، مهار میکند. مطالعه دیگری نشان داد که این عصاره با هشت سویه باکتری مبارزه میکند و به اندازه برخی از داروهای مورد استفاده برای درمان عفونتهای باکتریایی موثر است.
چای ترش نوشیدنی خوش طعم
جدا از خواص چای ترش که برای سلامتی دارد، چای ترش خوشمزه است و به راحتی در خانه تهیه میشود. کافی است گلهای خشک شده هیبیسکوس را به قوری اضافه کنید و روی آنها آب جوش بریزید. بگذارید پنج دقیقه دم بکشد، سپس صاف کنید، در صورت تمایل آن را شیرین کنید و نوش جان کنید.
چای هیبیسکوس را میتوان به صورت گرم یا سرد مصرف کرد و طعمی شبیه به کرن بری دارد. به همین دلیل، اغلب آن را با عسل شیرین میکنند یا با آب لیمو تازه طعم دار میکنند تا ترشی آن را متعادل کند.
چای ترش را میتوان در فروشگاه مواد غذایی بهداشتی محلی یا آنلاین خریداری کرد. چای ترش در کیسههای تی بگ نیز موجود است که به سادگی میتوان آن را در آب داغ خیسانده، برداشت و از آن لذت برد.
عوارض چای ترش
جدا از خواص چای ترش، این دمنوش عوارضی هم دارد.
بارداری: استفاده از چای ترش در دوران بارداری ممکن است خطرناک باشد. ممکن است چرخه قاعدگی را تحریک کند یا اثراتی داشته باشد که ممکن است بارداری را به خطر بیاندازد.
شیر دهی: در زمان شیردهی از مصرف چای ترش خودداری کنید.
کودکان: چای ترش هنگامی که با دوز ۲ گرم خوراکی سه بار در روز به مدت حداکثر ۴ هفته در نوجوانان ۱۲ تا ۱۸ساله استفاده شود، احتمالاً بیخطر است. اطلاعات قابل اعتماد کافی برای اینکه بدانیم برای کودکان زیر ۱۲ سال بیخطر است یا خیر وجود ندارد.
جراحی: حداقل دو هفته قبل از عمل جراحی چای ترش مصرف نکنید، ممکن است کنترل قند خون حین وبعد از جراحی رو دشوار کند.
نحوه مصرف چای ترش
از چای ترش به منظور بهره مندی از تمام خواص چای ترش فقط به صورت دم کردنی، به مقدار ۴ تا ۶ گرم از گیاه کاملا خشک شده و به همراه دو استکان آب جوش که در داخل قوری ریخته و برای مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه بر روی حرارت ملایم بخار کتری دم کرده و سپس لعاب آن در دو وعده پس از صبحانه و همراه صبحانه صرف شود. در صورت نیاز به همین صورت تهیه کرده و در وعدههای عصر و قبل از شام نیز به مصرف برسد.
خرید دمنوش چای ترش نیوشا
برای خرید چای ترش نیوشا از فروشگاه ما اقدام کنید و از خواص چای ترش بهره مند شوید. همچنین میتوانید با مشاهده کاتالوگ محصولات نیوشا و گواهی نامهها و مجوزهای نیوشا با خیال راحت اقدام به خرید دمنوش نیوشا کنید.